
תפיסת הילד והמרחב במסגרות הגיל הרך
1000 הימים הראשונים הם הקריטיים ביותר להתפתחות הילד וטומנים בחובם השלכות על בגרותו. הגיל הרך, שלוש השנים הראשונות לחיים, הוא חלון הזדמנויות שבו ניתן להשפיע באופן משמעותי.
אינטראקציות חיוביות בין ילדים צעירים והמטפלים שלהם יוצרים את הבסיס להתפתחות עתידית ומאפשרים לפתח חוסן. לכן, מושם דגש על התאמה התפתחותית ועל היחסים הנבנים בין אנשי הצוות להורים, בין אנשי הצוות לתינוקות ולפעוטות וכן בין הילדים לבין עצמם.
תחושת הבטחון של הפעוטות במבוגרים ובמרחב מאפשרת התנסות וחקר שתומכים את התפתחותם. עם כניסתם של הפעוטות למסגרת חינוכית תחושה זו מתערערת מעצם השינוי ואז מתגבשת מחדש במידה והמבוגרים והמרחב מאפשרים זאת.
המרחב משפיע עלינו כבני אדם בכל רגע, הוא גורם לנו להרגיש ולהתנהג בצורה שלא תמיד אנחנו מודעים לה. מסרים גלויים וסמויים המתקיימים במרחב, הינם בעלי השפעה ומשמעות. לדוגמא: איך נתנהג במגרש כדורגל לעומת מוזיאון. עוד לפני שנוצרים קשרים בין אישיים עם האחרים במרחב, נקלטים מסרים שנובעים מהנראות של המקום, לדוגמא: מרחב פתוח נותן תחושה של אפשרות בעוד צפיפות משדרת לחץ.
הדברים השונים הנמצאים במרחב (ריהוט, משטחים, אביזרים…), מעבירים לנו ולילדים מסרים האם להגיע, לגעת, להשתמש או להתרחק ולהיזהר. לדוגמא: ארונית סגורה אומרת אין כניסה לעומת ארונית פתוחה שמזמינה להתנסות. משטח מוגבה מזמין לטיפוס, שולחן שעליו אביזרים מסוגים שונים מזמין להתנסות.
גם הבחירה בחומרים בהם יעשה שימוש משמעותית, כשאנו בוחרים בחומרים טבעיים ניטרליים אנו מעבירים את המסר שהמיקוד שלנו הוא בילדים ובעשייה שלהם.
רציונל: המבואה במסגרת החינוכית לגילאי 3 חודשים-3 שנים
רגע הכניסה למעון הוא בעל משמעות עבור הפעוט וההורה, הדרך שבה המרחב מסודר מעלה תחושות שונות ומשפיע על ההרגשה הן של הפעוט והן של ההורה כלפי המקום. המרחב יכול להעביר תחושה של חום ובית ומצד שני יכול לגרום לתחושת ניכור.
הנראות של המרחב וכל מה שקיים בו מעידים על אופי המעון ומשפיעים על העמדות של הנכנסים אליו. כך, בחירה להניח חפצים בגובה הילד מעידה על התפיסה שלנו אותו כמשמעותי, והצגה של העשייה של הילדים במסגרת מעידה על החשיבות שאנו מקנים לה וגורמת להורה להרגיש שרואים את הילד שלו. בנוסף, בחירה להציג את הצוות מעידה על החשיבות שאנו נותנים לו וכן על הדרך בה אנו תופסים את ההורים כשותפים.
לכן, המבואה תאפשר לכל מי שנכנס אליה להכיר את הילדים והצוות הנמצאים במסגרת וכן את העשייה המתקיימת בה. לשם כך, במבואה תהיה תצוגה קבועה של תמונות הילדים והצוות וכן, תצוגה מתחלפת המייצגת את העשייה במסגרת באמצעות עבודות ותמונות הילדים בעת הפעילות.
המפגש המשותף של המבוגרים, הורים וצוות, והילדים במרחב המבואה מחזקים את הקשר ביניהם כאשר הילד יכול לשתף את המבוגרים בעשיה שלו והמבוגרים יכולים להצטרף אליו לשאול ולשתף בדברים משלהם.
בנוסף, במבואה תתקיים פעילות משתנה לילדים בכל הגילאים לאורך יום הפעילות, המבואה תאפשר מרחב פעילות נוסף על המרחבים האחרים במעון לפעילות שונה מזו המתקיימת בכיתות. הפעילות שתתקיים במבואה תפגיש ילדים וצוותים מכיתות שונות לפעילות משותפת ותחזק, מעצם המפגש, את תחושת השייכות והבטחון במקום.
ציוד שנותן מענה לצרכים
רציונל: כיתת תינוקות
בכיתת התינוקות ילדים בני 3 חודשים עד שנה ושלושה חודשים בתחילת השנה. התינוקות זקוקים למענה אינדיבידואלי בהתאם לצרכיהם ותלויים לשם כך במבוגר. במהלך השנה סדר היום בכיתה זו משתנה בהתאם להתפתחותם וצרכיהם של הילדים בקבוצה.
על כן גם הסביבה החינוכית משתנה לאורך השנה עם גדילתם של הילדים. הלולים ששימשו לשינה נסגרים ומתפנה מקום שמשמש לפעילות.
מאחר והקשר עם המבוגר משמעותי ביותר בגיל הזה, המרחב צריך לאפשר קרבה למבוגר ועם זאת גם התרחקות לשם התנסות סנסורית, מוטורית וחברתית. התנסות זאת משתנה ומותאמת ליכולות של התינוק ומאפשרת לאורך השנה יותר ויותר בחירה עצמאית שלו.
לתינוקות יש צורך התפתחותי בהתנסות ותנועה והסביבה צריכה לאפשר זאת.
תינוקות רוכשים יכולת עצמאית לנוע במרחב ולבחור היכן הם רוצים להיות ובמה להתנסות.
ההבנה שלהם את קביעות האובייקט מתפתחת, היכולת להבין שגם מה שאני לא רואה ממשיך ומתקיים, הבנה זו מסייעת להתפתחות יכולות וויסות והתמודדות עם פרידה בכלל ובפרט פרידה מההורים. בנוסף שהייה בקבוצה מעלה את רמות הסטרס בקרב תינוקות ואחד מהדברים שמסייעים לאזן אותה זו היכולת להתרחק ולבחור מתי אני בקבוצה ומתי לא.
ציוד שנותן מענה לצרכים
רציונל: כיתת פעוטות
בכיתת פעוטות ילדים בני שנה וארבעה חודשים עד שנתיים בתחילת השנה. הפעוטות הופכים ליותר ויותר עצמאיים, הם מסוגלים לעשות יותר דברים בכוחות עצמם ולרוב אף מתעקשים על כך.
הפעוטות מתנסים בעולם ומבקשים אוטונומיה מבוגר מאפשר יסייע לפעוט לרכוש מיומנויות ולפעול בצורה עצמאית בעוד הוא שותף ומסייע במידת הצורך.
בשנה השנייה מתפתחות יכולות המוטוריקה הגסה הפעוט מתרגש מגופו ומהיכולות הנגלות לו ומבקש להביא אותן לידי ביטוי לדוגמא: בתנועה במרחב, בטיפוס.
עם זאת יכולות ההתארגנות והוויסות בשלב הזה נבנות הפעוטות זקוקים לעידוד והכוונה בעיקר ביחסים עם הסביבה ועם פעוטות אחרים בנוסף על האפשרות לבחור ולהתנסות באופן חופשי.
ציוד שנותן מענה לצרכים
רציונל: כיתת בוגרים
בכיתת בוגרים ילדים בגילאי שנתיים עד שנתיים ושמונה חודשים בתחילת שנה. פעוטות בשנה השלישית לחייהם עצמאיים יותר ומאורגנים יותר, הם פועלים ומשחקים בשיתוף פעולה עם חברים מקבוצת השווים.
בשנה זו הצורך באוטונומיה גדל והוא בא לידי ביטוי במשחק עצמאי עם בני קבוצת השווים.
בשנה השלישית לחיים המלל הופך לדבר מרכזי ביחסים של הפעוט עם המבוגרים ועם ילדים מקבוצת השווים. בין הילדים מתפתחים הבנה משותפת של תוכן האינטראקציה וידע משותף.
התפקיד של המבוגר משמעותי בעידוד חקר ומשחק משותף דרך שאילת שאלות ועידוד הפעוטות במציאת פתרונות לדברים שמעסיקים אותם בנוסף לעידוד תחומי עניין ייחודיים.
כדי לתת מענה מותאם המבוגרים יעודדו חקר, שאילת שאלות ופתרון בעיות ולא יתמקדו במתן ידע ותשובות. המרחב יאפשר לפעוטות משחק משותף בקבוצת השווים.
הסביבה החינוכית תאפשר לילדים שיח, חקר והתנסות שיאפשרו העמקה בתכנים.